Sort te - Hvad er...

Te er blade fra den stedsegrønne busk camellia sinensis. Oprindeligt et træ, men da plukningen af teblade mange steder i verden stadig foregår med hånden, er busken nemmere at arbejde med. Efter plukning gennemgår tebladene en proces, der giver dem deres individuelle smag, farve og karakteriska.

Man taler om 3 hovedtyper indenfor te:

• SORT TE
• GRØN TE
• OOLONG TE

Den største forskel på disse 3, er fremstillingsprocessen. Den sorte te er fermenteret fuldt ud til forskel fra de 2 andre. Den grønne te er slet ikke fermenteret - mens oolong te er halvfermenteret. Fermentering betyder gæring. Det er en meget vigtig del af fremstillingen af te - og afgjort en videnskab for sig selv. Det er fementeringen, der giver den enkelte te sin smag, sin aroma og sin farve. Det er for øvrigt en hel naturlig proces, der dog udføres ud fra en omhyggelig videnskab, hvor 3 aspekter har betydning: luft, varme og varighed.

Som i vinens verden afhænger det meget af, hvor i verden teen kommer fra. Klima og jordbund har meget at sige, når man skal se på den enkelte te´s smag, aroma og karakteristika. Som en god grundregel er te fra østen (Kina, Japan og Formosa) ret mild og indeholder meget lidt garvesyre. Nogle af dem også meget lidt tein/koffein.

Te fra Indien er lidt mere fyldig og indeholder også lidt mere garvesyre. Bortset fra te fra Darjeeling-distriktet i Nord- Indien, hvor teernes champagne kommer fra. Her dyrkes noget af verdens allerfineste te, og én af dens fordele er, at den ikke indeholder særlig meget garvesyre.

På Sri Lanka - eller Ceylon, som det stadig hedder i teverdenen - dyrker man en noget kraftigere te, som så til gengæld også har et lidt højere garvesyreindhold end de føromtalte. I dette tilfælde er det dog kun med til at fuldende teens smag - og absolut ikke noget negativt element.

Når man taler om aromatiseret te, taler man om sort te, der har fået tilsat olie og/eller blomster/bær/frugtstykker/blade. Det er ikke ligegyldigt, hvilken te man bruger som grundte - og det er bestemt heller ikke ligegyldigt, hvilken kvalitet, de ovennævnte tilsætninger har. Vi arbejder med naturlige ingredienser i det omfang, det overhovedet er muligt. Dvs. at en citronte er tilsat naturlig citronolie og citronskaller, der er rester fra juiceproduktion.

 
Sort te - Vidste du at...

Der er lige så mange slags earl grey teer, som der er mennesker i verden (OK - så næsten da.) En earl grey er sort te, der er iblandet olie fra citrusfrugten bergamotte. Man kan blande en earl grey te af te fra Indien og kunstig bergamotteolie - men man kan også, som vi, blande en earl grey af førsteklasses kinesisk te uden garvesyre og tilsætte naturlig bergamotteolie…………..

• det kræver en noget kraftig te, hvis man skal drikke den med mælk i. Det kan tage lidt af bitterheden og smukt fuldende f.eks. en Assamte - fra Indien.


• bagepulver og lidt vand kan tage de mørke rande i din tekande. Du behøver ikke engang at skrubbe - du kan nøjes med at stryge hånden let henover dem………..


• teblade egentlig indeholder meget koffein. Men fordi, man ikke bruger særlig mange blade til at lave en kop te, bliver indholdet af koffein i en kop te næsten 1/4 mindre end i en kop kaffe.


• du kan variere om din te skal virke lettere opmuntrende eller lettere beroligende. Jo længere tid, du lader den trække, jo mere beroligende vil den virke.
 
Sort te - Hvad gør jeg

Sort te kan være småbladet eller storbladet. Det er ikke altid et spørgsmål om kvalitet. En meget småbladet te fra Ceylon kan være af akkurat lige så fin kvalitet som en storbladet. Småbladet te er som regel beregnet til at skulle give en kraftig og fyldig kop te - og den behøver ikke trække i lang tid. Smagen kommer hurtigt ud af de mindre blade!

Det er en god rettesnor med hensyn til trækketid, at jo mere småbladet en te er, jo mindre tid skal den trække. Dvs at en finbladet te skal trække ca. 3-5 minutter, hvorimod en storbladet te godt kan trække ca. 5-7 minutter. Igen er det godt at vide, hvor meget garvesyre teen indeholder. Jo mindre garvesyre, jo længere trækketid. Dvs at en te fra Kina, der ikke indeholder særlig meget garvesyre godt kan trække op til 7 minutter. Vel at mærke uden at blive bitter. Jo længere tid en te trækker, jo mere bitter bliver den. Aromatiseret te bør trække ca. 5 minutter.

Med hensyn til dosering, så er der igen forskel på, om det er en små- eller storbladet te. Ved småbladet te er hovedregelen, at du skal bruge STRØGNE skefulde - ved storbladet te skal du bruge skefulde MED TOP. Ca. 3 spiseskefulde storbladet te til en liter - men alt er en smagssag. Også te - og det gamle husgeråd med at komme 1 teskefuld i pr. kop og 1 til kanden holder ikke længere, for hvor mange drikker te af en kop? I dag nydes den heldigvis i både krus og glas, så prøv dig frem. Men vær sparsom. God te behøver man ikke at ødsle med - giv den derimod den trækketid, der er anbefalet.

Og brug altid spilkogende vand, frisktappet fra hanen, til at hælde over dine teblade. Det er godt at skolde din tekande inden, du laver teen. Hvis du hælder bladene direkte i kanden og senere sier dem fra, bør du sætte kanden ned i meget varmt vand fremfor at slynge varmt vand rundt i kanden. Te-æg bør kun bruges, hvis du skal lave en lille portion te. Ellers anbefales det at bruge et stort filter. Man kan bruge papirfiltre - i nødstilfælde! Ellers anbefaler vi at bruge stofpose, metal- eller bambussi. Husk blot altid at tebladene skal have plads til at folde sig ud, så de kan afgive deres herlige smag og aroma.

Du kan kende en god te på bladenes farve. Den må ikke være grå og kedelig at se på. Den skal være god mørk, brun/sort, og bladene om de er små eller store skal være ensartet. Hvis det er aromatiseret te, må den gerne virke lettere "fugtig" - i hvert fald ikke grå og livløs.

Te skal opbevares i lufttætte og mørke beholdere. Ikke alene taber te dens kraft,aroma, lugt og smag, hvis den opbevares anderledes, den tager også andre lugte til sig. Ikke så heldigt!- så opbevar din te i en tæt dåse eller et tæt glas, som så ikke må stå i alt for meget lys.