Oolong te - Hvad er...

Oolong te er groft sagt en mellemting mellem grøn te og sort te. Oolong betyder "halvfermenteret" - og det er lige præcis hvad den er. Mens sort te fermenteres 100% og grøn te slet ikke, fermenteres (gæres) Oolong te cirka 50%. Typisk fermenteres Oolong te fra Kina 10-20% mens Oolong te fra Formosa (Taiwan) 60-70%. Varigheden af denne meget videnskabelige proces har en stor indflydelse på teen's smag og aroma.

Oolong te produceres hovedsageligt i Kina og øen Formosa. Nu udbydes også Oolong te fra andre områder i verden - bl.a. Indien, men vi vil kun beskæftige os med Oolong te fra østen her.

Oolong te er således ikken en bestemt te - men nærmere en betegnelse for en te, der behandles helt specielt efter at bladene er plukket på traditionel vis.

Oolong te kendetegnes ved dens store blade, idet den aldrig sælges som småbladet.

Den kan synes grov og ikke særlig ensartet - men lad dig ikke snyde - kvaliteten er der intet i vejen med.

Om man er til Oolong te fra Kina eller Formosa er den smagssag. Formosa-oolong er noget mørkere at se på, end Kina-oolong og giver også en noget fyldigere og mørk bryg end den orange-brune færdige kop Kina-oolong.

Eftersom Formosa har specialiseret sig i Oolong te og stort set ikke producerer andet te, er kvaliteten naturligvis også derefter. Formosa-oolong er generelt mere fin og mild i smagen end den kinesiske. Der findes dog også mange meget fine og yderst karakteristiske Oolong teer fra Kina, som bestemt ikke må undervurderes, men som oftest er meget kostbare. En fremragende Formosa-kvalitet fås for rimelige penge.

Oolong te siges at være godt for fordøjelsen. Dens rene og fine smag kombineres derfor ofte med et måltid mad - eller umiddelbart efter.

 
Oolong te - Vidste du at...

• Oolong te aldrig bliver bitter og den indeholder næsten ingen koffein.

• den er blødere end sort te og knap så fersk som grøn te

• Oolong te er lig med balance og harmoni.

• smager pragtfuldt med et stykke vanille i - eller kanel og nelliker til jul.

• du kan også komme et par kamilleblomster i ved brygningen - og du har en helt igennem sund drik.
 
Oolong te - Hvad gør jeg

Oolong te har et meget ringe garvesyreindhold og kan derfor trække i lang tid uden at blive bitter. I det hele taget er Oolong te en mild og venlig te, som kan drikkes af alle - også om aftenen, da specielt Formosa-oolong te ikke indeholder særlig meget tein (koffein).

Oolong te vil altid være let og frisk i smagen - og give en flot og varm farve i koppen. Bedre endnu: Servér den meget gerne i glas!

Når du tilbereder Oolong te skal du bruge "lidt mere end du plejer". Dvs. at du måske skal dosere en tskf. med top til din te-kop, hvor du normalt ville bruge en strøget tskf. af en almindelig sort te.

Kom det spilkogende vand over tebladene - og lad det trække i god tid. Ca. 3 min. ved et krus/glas - ca. 7 min. ved en kande.

Oolong te bør så absolut nydes ren - uden noget i!