Hvid te - Hvad er...

Hvid te er ingen ny opfindelse! I østen har man i mange år nydt og værdsat hvid te.

Hvid te er de nye topskud og første blade på tebusken. De plukkes først på foråret, lige før de springer ud. Hvid te er meget kostbar og sjælden. Den plukkes i meget begrænsede mængder og forarbejdes kun ganske lidt – men dog minutiøst. Hvid te sælges altid i hele blade – aldrig som småbladet te.

Topskuddene visnes, dampes let og tørres, så det naturlige fugtindhold i teen fordamper. Den grønne farve ændres til lys brun, og de små hvide dun på topskuddene gør, at den hvide te næsten ligner sølv-nåle og kaldes dog også ofte for Silver Tips.

I Kina anvendes hvid te til at nedsætte kropstemperaturen, til at modvirke væskeophobning og til stimulering af tarmsystemet.

 
Hvid te - Vidste du at...


• plukkes kun om foråret

• består af knopper og ikke fuldtudviklede blade

• er ikke fermenteret, ensymerne fjernes ved damp

• produceres kun i Kina

• udbuddet er ikke særlig stort

• dyrkes hovedsagelig i Jianyang området i den nordlige Fujian provins

 
Hvid te - Hvad gør jeg

Opbevar god te i en metaldåse et køligt og mørkt sted.

Alle former for filtre er som sådan gode. Men et stoffilter med god dybde der nå ned til bunden af tekanden er nok at foretrække. Tebladene skal have mest mulig plads til at afgive deres smag. Er filtret for lille blive filtret en lille "hård klump" og teen får ikke mulighed for at afgive sin aroma.

Når stoffiltret er tørt og ikke i brug, da opbevar det sammen med teen i dåsen. Derved kommer uønskede dufte ikke til at påvirke næste bryg negativt.

Skyl altid tepotten i kogende vand inden brygningen i tilfælde af at der har været brygget smagstilsatte teer i den forrige gang. Sarte og gode teer får forstyrret deres smagsafgivelser når gammel smag af f.eks. mango blandes hermed.

Vandet er ikke altid så velsmagende som ønsket. Når gode teer skal brygges og vandet ikke er det bedste smagsmæssigt kan man fremme brygningens resultat med købe kildevand. Dette vand er blødt og fremmer klart teens smagsoplevelse.

Omkring dosering er reglen 2 gr. pr. kop. Men er vægten ikke præcis, da forsøg med en ske. Enhver kender sin egen tepotte, og hurtigt får man justeret mængden der passer til sig og sin tepotte. Teerne har vidt forskellig bladstørrelse, derfor bør det være den enkelte tebrygger der "skyder" sig ind på antal skefulde.

Trækketiden til ovennævnte teer anbefales til 6 minutter. Trækker de længere f.eks. 8 – 10 minutter er det vigtigt at gøre sig klart, herved fremkommer bitterstoffer fra tebladene som ikke er ønskelig. De påvirker de gode aromastoffer negativt som teen afgiver indenfor de første 6 minutter. Når vandet sættes til kog, da gå ikke væk fra kogekedlen.

Vær i nærheden så kedlen kan "snuppes" straks den går i kog – gerne et sekund før, så koges ilten ikke ud af vandet. Ilten skal bruges til at trække aromastofferne ud af teen. Vandet er stadig iltet hvis det "skummer" eller bruser når vandet hældes over bladene.

Kan ovenstående praktiseres og der er købt en god te, da får den enkelte tebrygger med garanti en smagsoplevelse, hver gang.